Bagaimana Menguji Kepantasan Laman Web

Mempunyai sebuah laman web, lamn blog, mahupun laman forum memerlukan beberapa usaha dibelakang tabir untuk memastikan laman web tersebut dapat dicapai sepantas boleh oleh pelawat. Ramai pengendali blog atau laman web tidak menyedari laman web mereka mengambil masa yang lama untuk dipaparakan di skrin komputer ataupun smartphone. Hal ini perlu dielakkan untuk menjamin merasa bosan read more »

Jenis-jenis SIM Kad

Sejak evolusi telefon bimbit bermula, setiap telefon bimbit mesti mempunyai kad SIM yang dibekalkan oleh operator penyedia talian telefon samada ianya Maxis, Celcom, Digi dan beberapa lagi operator yang telah muncul bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan. Bukan topik berfalsafah di sini tetapi maksud cendawan selapas hujan itu sendiri membawa makna kemunculan sesuatu perkara dengan banyaknya read more »

Harga Oppo R9 di Malaysia

Tercari-cari sebuah telefon pintar dibawah harga 2 ribu? Mungkin anda boleh melihat apa yang mampu ditawarkan oleh Oppo R9s ini. Umum tentu tahu bahawa rangkaian telefon Oppo lebih menyasarkan keupayaan teknologi kualiti imej yang diambil melalui kameranya. Berikut adalah beberapa ciri yang ada pada Oppo R9s Spesifikasi Utama OPPO R9s Gelombang Rangkaian : GSM / CDMA read more »

Siapa Lebih Bijak – Manusia atau Komputer?

Jawapan yang senang tentulah manusia sebab manusia yang mencipta komputer. Tapi jawapan kena ada bukti sokongan. Pernah dengar perlawanan catur di antara manusia dan komputer? Pernah dengar nama Gary Kasparov? Gary Kimovich Kasparov ialah seorang pemain catur berstatus chess grandmaster. Bekas juara catur dunia ini juga dikenali sebagai seorang penulis, aktivis politik dan ramai yang read more »

Apa Itu Netflix?

Netflix ialah sebuah syarikat hiburan yang telah diasaskan pada 29 Ogos 1997 di California, Amerikat Syarikat oleh Reed Hastings dan Marc Randolp. Pada awalnya ia menyajikan streaming media dan video-on-demand secara online dan DVD menerusi mail. Sekitar tahun 2013, Netflix mengembangkan sayapnya dengan menghasilkan perkhidmatan tayangan filem dan siri televisyen. Setahun selepas ditubuhkan iaitu pada read more »

Fungsi Menarik Whatsapp Versi Terbaru v2.17.79

Diam tak diam rupanya Whatsapp telah menampilkan ciri-ciri seperti Facebook iaitu “Status”. Jika di Facebook, pengguna sentiasa mengemasikini status seperti sedang minum teh tarik tepi jalan dengan hash tag #tehtariktepijalinkohado. Macam dah jadi satu trend pula asal buat sesuatu je terus nak bagitau semua orang. Apa nak jadila korang ni..(termasukla aku! hehehe…). Sedikit maklumat tentang read more »

Login to CIMB Clicks

CIMB Group ialah sebuah bank universal ASEAN yang beribu pejabat di Kuala Lumpur. Ia juga merupakan salah sebuah bank pelaburan terbesar di Asia dan juga salah sebuah Islamic bank yang terbesar di dunia. Produk-produk yang ditawarkan oleh CIMB merangkumi akaun simpanan/semasa, kredit kad, pinjaman, pelaburan dan insurans.   Dalam melicinkan operasi yang bersesuaian dengan kemajuan read more »

Google Adsense Tak Menipu

Update ke-2 tentang duit dari program Google Adsense. Kalau dulu dekat 4 tahun nak dapat USD104.01 tapi yang terbaru ni aku dapat USD114.73 dalam tempoh 1 tahun. Korang mesti nak gelak terguling-guling sebab aku nampak macam bongkak je dengan kisah USD114.73 dalam tempoh setahun. Setahun memangla lama kalau nak dapat sebanyak tu. Lainla kalau aku read more »

Perlaksanaan Kad ATM PIN 6-Digit

Suasana di Maybank pada ketika ini agak meriah dengan kehadiran ramai pelanggan yang ingin menukar kad ATM sepertimana yang diarahkan oleh pihak bank. Bukan hanya Maybank bahkan bank-bank lain juga terlibat sama. Perlaksanaan kad ATM PIN 6-Digit yang bercirikan PIN (Personal Identification Number atau Nombor Pengenalan Peribadi) dapat mempertingkatkan ciri-ciri keselamatan kad. Ia merupakan kod rahsia read more »

SAPS Ibu Bapa

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) merupakan sebuah sistem yang dapat diakses oleh ibubapa, pihak sekolah mahupun pihak Kementerian Pendidikan. Ia merupakan sebuah sistem data berpusat yang menghimpunkan data-data keputusan peperiksaan bagi seluruh sekolah di Malaysia. Melalui sistem ini, antara lainnya, pemantauan dapat dilakukan oleh para ibubapa terhadap anak mereka. Kes-kes dimana ibubapa tidak dimaklumkan oleh read more »