Latest Posts

Kenapa Handphone Hang?

Applikasi Penyelenggaraan Handphone - Clean Master

Kita imbas kembali detik zaman permulaan handphone. Jenis yang besar macam botol air pun ada selepas itu mula mengecil sesuai dengan peredaran zaman. Memang nampak hodohla handphone di zaman tu tapi itulah yang menjadi kebanggaan mereka yang mempunyai duit lebih…
Read more

Whatsapp Boleh Buat Call

whatsapp homepage

Ehmmm, benda ni teknologi lama la. Lama dah Skype offer feature ni, dah berkurun jugakla. Tapi jangan korang remehkan pasal feature terbaru dari Whatsapp ni. Kenapa? Sebab hampir semua smartphone menggunakan applikasi Whatsapp. Whatsapp adalah satu jenama chatting paling popular…
Read more

Kerja Di Mana-mana

logo dropbox

+ Arghh…mana-mana pun aku boleh kerja. * Bukan ke ko sekarang ada kerja tetap. + Tau lerrrr…tapi maksud aku, aku boleh buat kerja aku dimana-mana aje. * Maksud ko? + Emm…maksudnya…aku tak payah pikir nak bawak external drive, thumb drive….
Read more

Cara Print Screen

cara print screen

Wow! Entah macammana terjumpa pulak harta karun ni dalam website Microsoft. Kenapa la selama ni tak pernah terjumpa pulak. Sebenarnya tanpa kita ketahui tool untuk print screen memang ada dalam komputer yang menggunakan Windows Vista, Windows 7 dan Windows 8….
Read more

Apa Itu Virus Komputer?

computer binary code

Kalau sebut sahaja tentang virus rasanya semua orang pun tahu. Virus membawa ancaman kepada tubuh badan dan cuba merosakkan sel-sel tubuh badan. Apabila ia berjaya merosakkan sel-sel tubuh badan akan tiba suatu hari nanti bilamana badan menjadi kejang serta kaku…
Read more

Bagaimana Komputer Menterjemah Huruf

computer binary code

Sedikit tentang bagaimana asas penciptaan teknologi digital yang menggunakan sistem nombor binari iaitu 0 dan 1. “O” mewakili “off” manakala “1” mewakili “on”. Setiap komputer menggunakan sistem binari termasuklah mesin mengira (kalkulator) dan mesin komputer berskala besar seperti komputer mainframe….
Read more